LAKS OG HAVØRRED

Laks eller havørred
Jeg talte forleden med et medlem af foreningen. Han kunne fortælle at hans nabo havde fanget en fin fisk i Karup Å, som de var i tvivl om var en laks eller en havørred. Fisken havde været af fryseren så mange gange, at det sikkert var gået ud over spise kvaliteten, blot for at dømme den laks eller ørred.

Det er faktisk ikke så svært at tjekke, og det bør alle kunne, selvom de færreste nok forventer at fange en laks i Karup Å

En innovativ art
Laksen er en innovativ art i Karup Å, og mange lystfiskere er bekymret for at den med tid skal udkonkurrerer den unikke havørred stamme, der gennem århundrede har tilpasset sig Karup Å, og som gennem tid har udviklet sig til giganter, sammenlignet med mange andre havørred vandløb. Uønsket eller ej, så skal alle laks under 60 cm. genudsættes, så alene af den grund er det en god ide at kunne se forskel.

Kendetegn
Der er flere kendetegn, der hurtigt kan afgøre om det er det en laks eller en havørred. Skal afgørelsen klares hurtigt, evt.  pga. mindstemålet, er det hurtigste at se på haleroden.Laksen har fra naturens hånd et håndtag ved haleroden, der gør det let at løfte laksen. Derfor ser man også oftest laksefangster båret i et stykke snor, der er lagt om laksens halerod. Der vil den blive hængende indtil kødet falder af fiskebenene.En havørred derimod, kan ikke hænge i halen ret længe. Hænger man en ørred op i et træ men en snor om halen, kan man godt regne med at den ligger på jorden, når den skal hentes.

Nu skal man jo ikke begynde at løfte en fisk der evt. skal genudsættes i halen. Man kan blot prøve at lade tommel og pegefinger glide ned mod haleroden, indtil fingrene nærmest låses af knoglen der sidder ved haleroden på alle laks. På en ørred findes dette stop ikke, så der glider fingrene blot ud over halen.

hale1
HALE AF HAVØRRED


Nu skriver jeg godt nok at en havørred ikke kan hænge i halen, hvilket ikke er helt korrekt, for den ene af disse fisk er faktisk en Karup Å havørred. Den blev nu heller ikke hængende længere end det tog at tage et par fotos.

Men ser man nøje på disse fotos, er der stor forskel på hvordan snoren griber om haleroden. Stopklodsen ved laksens hale er ikke til at tage fejl af.

hale2
HALE AF LAKS


En anden forskel er konditionsfaktoren. Havørrederne i Karup Å er oftest kraftige fisk, hvorimod laksen er lang og strømlinet. Det vil nok oftest få fangeren til at tro at det er en tynd havørred, men facts kan let vise sig anderledes.

Prøv at se billedet af den fisk der er fanget af Søren Godt i 2012, og lagt på hjemmesiden som en havørred. Mål 74 cm. og 3,8 kg. Konditions faktor 0,94.

soren
HAVØRRED FANGET AF SØREN GODT I 2012


En blank havørred fra Karup Å på 74 cm. veje omkring 5 kg. og ofte over, så det kan let vise sig at være en laks Søren sidder med. Det er der nu også flere andre ting der tyder på det er. Det aflange hoved siger hanlaks, og tjekkes sidelinjen på fisken, er der næsten ingen prikker under sidelinjen. Igen et sikkert tegn på at det er en laks og ikke en havørred.

Nu kan et foto godt snyde, og der kommer da også tynde havørreder op i Karup Å, men fanger man en laks i Karup Å, bør den nok kaldes for hvad den er. Søren Godt var også selv meget i tvivl, men fisken blev døbt “havørred”.

fisk1
LAKS FANGET I KARUP Å D. 26. SEPT. 2012. KENDETEGNENE TYDELIGE
DanishEnglishGerman